Het is je vast niet ontgaan; weven met Miyuki kralen is trend du moment! Hoewel het eigenlijk een hele oude  techniek is, raken we er nu niet over uitgepraat. Door een aantal voorbeelden op Pinterest werden ook Gaby en ik erg nieuwsgierig naar de weefmethode. Zelfs zo erg, dat we  het eens zelf wilde testen. We kochten daarom ieder een eigen weefset, om vervolgens onze eigen armbandjes te creëren. Na een middag knutselen en kletsen, hebben we allebei een onwijs gaaf armbandje van Miyuki kralen gemaakt. Wil je weten hoe we dit gedaan hebben? Lees dan verder!

Wat zijn Miyuki kralen?

Miyuki (dit spreek je uit als Mi-yoe-kie) staat voor de naam van de Japanse fabrikant, die sinds 1930 mini glaskralen geproduceerd. De glaskralen zijn nu bijna een eeuw oud, maar staan zeker niet bekend om oubolligheid. Integendeel, ze staan zelfs bekend om hun sterke en hoge kwaliteit in tegenstelling tot veel andere soorten kralen. Dit komt door hun geheime formule, die er met een speciale techniek voor zou zorgen dat de kraal dé perfect ronde vorm krijgt. Inmiddels zijn de kralen verkrijgbaar in allerlei variaties. De meest bekendste zijn toch wel de Miyuki rocailles, de ronde glaskraaltjes. Maar je hebt ook nog de Miyuki Drops (druppelvorm) en degene waarmee wij mee gaan werken; Miyuki Delicas.

Wat heb je nodig?

 • Een weefraam
 • Een aantal zakjes met Miyuki Delica 11/0 kraaltjes
 • Nylonraad of ander rijggaren
 • Een rijgnaald
 • Een patroon
 • Transparante sieradenlijm
 • Een platbektang
 • Twee veterklemmen
 • Een sluiting
 • Een ringetje
 • Een verlengketting

Gaby en ik kochten allebei een element set kralen armbanden weven bij Pipoos. Hier zitten alle elementen in die je nodig hebt om vier armbanden te maken. Wij vinden dit super handig, want zo hoef je niet alles los te komen. Bovendien is dat ook voordeliger. Het pakket kost namelijk €39,95, en de losse onderdelen kostte  meer dan €45,-. Maar mocht je gekleurde kralen in de box niet zo leuk vinden, schroom je niet om andere Miyuki kralen te kiezen. Het is natuurlijk jouw armbandje!

Hoe maak je het?

Vandaag ga ik je laten zien hoe je een armband maakt van een patroon met zeven rijen. Bij elk patroon is dit anders, dus houdt vooral hetgeen aan wat er op jouw patroon staat. Laten we nu beginnen met de eerste stap!

Stap 1. Je begint met het opspannen van het draad aan de weefraam. Knip ongeveer 50 cm draad af. Rijg deze om het houten plakje en tussen de gaatjes naar de overkant van de weefraam.

Hieronder kun je goed zien hoe ik het lusje heb gemaakt.

Stap 2. Trek de touwtjes strak en stop ze in het gat. Maak daarna met het losse houtje de touwtjes vast.

Hieronder kun je goed zien hoe ik de touwtjes vast heb gemaakt.

Dit is het eindresultaat.

Stap 3. Dit herhaal je in totaal vier keer.

Stap 4. Knip 120 cm draad af, en rijg het uiteinde door de naald.

Stap 5. Maak het andere uiteinde van de raad vast aan de meest linkerdraadje, die vast zit aan de weefraam.

Stap 6. Rijg daarna het draad om de beurt naar onder en dan weer naar beneden.

Stap 7. Wanneer je dat hebt gedaan, ga je op dezelfde manier terug. Zo creëer je een baan.

Dit is een goed voorbeeld, zoals het hoort.

Stap 8. Dit herhaal je totdat je vijf banen hebt, zoals je hieronder kunt zien.

Stap 9. Trek daarna het draad stevig aan, zodat je het onderstaande resultaat krijgt.

Stap 10. Rijg nu zeven kralen aan je naald.

Stap 11. Haal de draad met kralen onder de strak getrokken draden. Wip ze daarna voorzichtig met je vinger omhoog, zodat je er straks vanaf bovenaf kunt werken met je naald en draad.

Stap 12. Haal je naald nu vanaf boven door de kralen. Hierdoor blijven de kralen vast zitten.

Stap 13. Dit herhaal je net zo vaak als je patroon weergeeft. In totaal zal je armband zo’n 15 a 16,5 cm worden.

Stap 14. Wanneer je klaar bent met je armband, weef je hem af. Dit doe je op dezelfde manier als bij stap 1 t/m 9.

Stap 15. Lijm het begin en uiteinde vast met de transparante sieradenlijm. Dit moet ongeveer 15 minuten drogen. Daarna maak alle houtjes los, zodat je armbandje vrij komt.

Stap 16. Knip de uiteinde af met een schaar.

Stap 17. Klem de veterklemmen vast aan beide uiteindes.

Stap 18. Maak het ringetje en slotje vast met behulp van de tang.

Stap 19. Tot slot maak je het verlengstukje vast met behulp van de tang.

Tada! Dit is mijn creatie. Maar er bestaan nog veel meer leuke patronen, die je zelf kunt namaken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Pinterest of op Etsy, and get inspired! 

Is het maken van Miyuki yay or nay?

Nu Gaby en ik zelf ook een Miyuki armband hebben gemaakt, begrijpen we wel waarom iedereen zo laaiend enthousiast is over de Japanse kraaltjes. Naast het creëren van je eigen armband, is het ook nog een leuk en creatief klusje om gezellig met je vriendinnen te doen. En niet alleen onder de do-it-yourselfers onder vinden deze trend hot. Nee, ook veel fashionistas zijn er al mee gespotEn wij geven ze geen ongelijk, want (het als je goed je bent doet) houdt je er een super schattig armbandje aan over. Ze zijn trouwens ook super goed te combineren met (bijna) elke outfit. Kortom, wij houden van deze trend!

Vertel! Welke kleuren zou jij gebruiken voor een Miyuki armband?

I love pieces that are also conversation starters – Garance Daré

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *